2011. november 29., kedd

Zórád Ernő

A Petőfi Irodalmi Múzeum is megemlékezett egy kiállítással a 2011-ben 100 éve született Zórád Ernő illusztrátorról, amire igazából csak véletlenül jutottunk el (a Nemzeti Múzeumban túl sokan voltak a koncerten, így nyugisabb helyet kerestünk), de jól jártunk :-)
A sok ismerős rajz, például az Olcsó könyvtár sorozat borítóján megjelentek, valamint a korabeli Budapestet megjelenítő képei mellett nekem legjobban az Irodalmi pantheon című sorozata tetszett. Ebben ismert magyar írókat és költőket jelenít meg pár jellegzetes szereplővel, az alkotó alakjával.
A 10 részes sorozatban szerepel Krúdy, Balassi, Karinthy, Arany János, Ady, Petőfi, Madách, Móricz, Jókai, Mikszáth. Csupa olyan szerző, aki az oktatásban is előkerül. Így feléledt bennem a mélyen élő magyartanár, és eszembe jutott, hogy ezek a képek tökéletesek lennének az adott szerző összefoglalásához vagy érettségi előtti ismétléshez. Ott  a szerző, ott vannak a főbb művek, amiket egy-egy jellegzetes motívum, szereplő alapján lehet felismerni. Akár dolgozatkérdés is lehetne, hogy mely művekből mi szerepel és mennyit ismer fel. De ezek csak az első ötletek, a képeket sokféleképpen lehetne az órákon használni, így a további ötleteket meghagyom a magyart tanítóknak. (Mind a 10 kép és Zórád Ernő egyéb munkái is megnézhetők a zorádernő.hu képgalériájában.)

Bár a PIM kiállítása már bezárt a Budára költözött Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban 2011. dec. 4-én nyílik a Zórád életművét bemutató kiállítás, ahol a megnyitó napján mindenféle egyéb programokkal is készülnek, részletek a link alatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése