2012. április 26., csütörtök

Magyar Ferences Könyvtár Gyöngyösi Műemlékkönyvtár

A Gyöngyösön található ferences könyvtár 16 ezer kötetes gyűjteményével a legkisebb a történeti gyűjtemények közül, de az ősnomytatványok száma alapján már a lista 4. helyét foglalhatja el.
Az idegenvezetésen kiemeltek néhány érdekes kiadványt is a gyűjteményből. Csak ők őriznek Magyarországon példányt az 1462-ben kiadott 48 soros Gutenberg Bibliából, de megtalálható itt Sylvester János újszövetség fordítása is.

Mivel a korábbi értelmezés szerint könyv = bőrbe van kötve, a kéziratos gyöngyösi graduálé pergamen lapjaiba kötötték a nyomtatott könyveket. A kéziratos, bőr lapokra írt kötet így könyvek borítójaként maradt fent.
Egyetlen lapja, pedig egészben, de már könyvborítónak előkészítve.
A könyvtár tárlókban állította ki érdekesebb dokumentumait, így a Buda első ismert ábrázolását tartalmazó Hartmann Schedel Liber Chronicarum című munkájának latin nyelvű kiadását is. Ebben a példányban azonban kritika éri a rajzolót: Soha nem voltál Budán - olvasható a kéziratos bejegyzés magyarul és latinul is.
Ahogy a bejegyzéshez kerestem a háttéranyagot egy könyvtári órát is találtam a Magyar Ferences Könyvtár Gyöngyösi Műemlékkönyvtárához kapcsolódóan: http://www.museum.hu/kultura/files/PE_05.pdf,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése