2014. május 21., szerda

Húsvét a Zsolnay Kulturális Negyedben

A Húsvétot Pécsett töltöttük, és ha már arra jártunk, a városnézést kiegészítettük a húsvéti programokon való részvétellel. A Zsolnay Kulturális Negyedben bábszínházi előadás, kézműves foglalkozások és egy, a negyedet bejáró feladatsor várta a gyerekeket. Ez utóbbit is kipróbáltuk. Gyerek nélkül is remek volt. Leginkább turistáknak való, játékos negyedismereti feladatsorként jellemezném.
Az elején kaptunk egy feladatlapot, ami végigvezetett a nevezetes helyeken, ahol vagy önállóan, vagy segítőkkel oldhattuk meg a kihívásokat. Rajzoltunk, számoltunk, keresztrejtvényt fejtettünk, fűszernövényeket szaglásztunk.
A Negyed térképe (piros vonal jelöli a bejárt utunkat):
Az első feladat a 319. emlékcsempe megkeresése és lerajzolása volt.
A parkban 500 db számozott és egyedi csempét helyeztek el véletlenszerűen, amellyel a jövőnek üzenhettek a pécsi lakosok.
Itt kerestük a csempét:


A játszótér sarkában satírozós és számolós feladat várt ránk.


A Zsolnay Gyár jelképe az 5 gyárkémény, de az 5 szám utal Pécs latin és német nevére is: Quinque Ecclesiae, Fünfkirchen.


A Bóbita Bábszínház falán a figurák elfordulása jelzi az idő múlását, ebből egyformákat kellett keresnünk a feladat szerint.

Az esőbeálló, pihenő ház padlócsempéjének mintájának lerajzolása után a Boltok utcáján csempemintát raktunk ki, majd a kertben keresztrejtvényt oldottunk meg, citromfüvet szagoltunk. A keresztrejtvény megoldása kicsit trükkös volt, mert a papíron kapott hálóhoz a meghatározásokat fatörzsre rögzített laminált, számozott lapokról kellett megkeresnünk.

Az utolsó feladat a Jégverem tornyánál várt ránk.

Utunk végén átvettünk megérdemelt jutalmunkat, majd újra felfedezőútra indultunk a kertben - immár egy kis helyismerettel.

Emlékcsempék az egyik akadálymentes lejáratnál:
A kevésbé régi és a réginek látszó épületek együtt:


Modern Zsolnay-fotelek egyike a látogatóközpont előterében:


Nagyon ötletes volt a feladatlapunk is. Egy A/5-ös papírt két felét visszahajtották, majd erre ragasztották a leírást tartalmazó kis feladatokat. Ezeken volt hely rajzolni, írni, ahol több helyre volt szükség, ott pedig visszahajtással oldották meg, hogy elférjen. Engem kicsit az otthonoktatós családok körében népszerű lapbookra emlékeztetett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése