2015. augusztus 14., péntek

Hercules villa

A Hercules villáról eddig mindig csak hallottam, a férjem egyszer volt ott, de bemenni akkor sem tudott. Kerestük a neten, előkerült a rendszerváltás előtti, múzeumokat felsoroló kiadványban, de semmi hír. Aztán egyszer véletlen épp arra tekertünk, megláttuk az ajtaján a papírt, hogy okt. 25-ig vasárnaponként 11.00 és 13.00 között látogatható. Hát, nem épp a legideálisabb időpont, de majd elmegyünk. Előtte egy újabb kutatás a neten, hogy mi is a pontos címe, és meglepődés, mert (a Google találati listája szerinti sorrendben):
 1. a Wikipédián saját szócikke van, aszerint 2007 óta zárva, felújítását tervezik
 2. a Budapesti Történeti Múzeum oldala szerint csak előzetes bejelentkezéssel, csoportoknak látogatható
 3. a museum.hu adatbázisa szerint egész évben zárva, kizárólag idegenvezetéssel látogatható 
 4. Óbuda honlapja az Aquincumi Múzeumhoz irányít, ahol semmi nincs róla a kiállítások és a társintézmények között; az oldal keresőjét használva pedig történeti cikkek, valamint a kiállításokat bemutató írások jelennek meg
 5. az Irány Magyarország! oldala szerint keddtől vasárnapig a szokásos múzeumi nyitva tartás szerint látogatható
 6. a BudapesCity.org oldalán a Wikipedia szócikkével majdnem teljesen megegyező szöveg szerepel, pár képpel. A szövegben külön bekezdésben, üres sorokkal kiemelve: "Nyitva tartás: április 15-től október 31-ig (10-től 17 óráig)" Majd a szöveg végén: "Eredeti formájában utoljára 2007 júniusában volt megtekinthető, (akkor is csak hét végén), azóta zárva tart, felújítását tervezik."
  Szóval akkor most nyitva vagy sem? És ha nyitva, akkor mely napokon? 
 7. az Utazz itthon adatai szerint "április 15 - október 31 : kizárólag előzetes bejelentkezés alapján, csoportosan (min. 10 fő), idegenvezetéssel egybekötve látogatható!" Az oldalon feltüntetve az utolsó frissítés időpontja (2012. jan. 25.), valamint az adat forrása (aquincum.hu - nem link, hanem szövegesen). 
 8. a Budapest.com angol nyelvű oldalán a cím és egy telefonszám szerepel, emellett egy mozaikrészletet ábrázoló fénykép. A galériában a történeti múzeum várbeli épületéről szerepelnek fényképek, míg az oldal alján egy Google-térkép, rajta bejelölve a csepeli Meggyfa utca.
Az Aquincumi Múzeum a Google találati listájában oldalt, a térképről kiemelve, valamint a találati listában a 2. tétel után a képtalálatok alatt, csak egy linkkel, címmel és az értékelésekkel, de kiemelt szöveg nélkül jelenik meg. pedig a lényeg azon az oldalon van, sok-sok kattintás után:
 • az Aquincumi Múzeum Római emlékek menüpontjában a térképre kattintva megjelenik a villa leírása, és a valóság: "A Hercules villa 2015. április 12-től október 25-ig látogatható vasárnaponként 11 és 13 óra között." 
Szóval egy jó meleg augusztusi napon nemcsak kívülről, hanem közelebbről is megnéztük Hercules villát.
Megkopott, mára már olvashatatlan műkő térkép és jelmagyarázat a bejáratnál. Pár lépcsőfok után diófa által széttört, faragott szarkofág, további mohos szarkofágok félig a földbe süllyesztve. Egykor betonnal kitöltött, ma összetört betondarabokkal vegyes kövek a földön. Üveg-beton építmények az elgazosodott, de láthatóan nemrég kitakarított kertben. Linóleummal borított küszöb vezet az iskola alatti helyiségbe, ahol betonnal kiöntött mozaikok, valamint egy plexiből épített makett látható a poros vitrinben. A falakon a mozaikok feltételezett, kiegészített rajza, felirat nélkül. Pókháló a vaskorlát rései között és a sarkokban. Graffiti a védőépület oldalán és a betonkerítésen. Gyomok a falmaradványok által körbefogott kis udvarokon.

Belépő: nem volt, idegenvezetés sem, feliratok szintén nem.
Látogatók: páran.
Lehetőség: rengeteg.

Kicsit a Fürdőmúzeum és a Flórián téri aluljáró jutott eszembe. Ki lehetne jól alakítani, rövid feliratokkal elmagyarázni mit is látunk, kiegészítések, makettek, vagy akár egy szemétszedés, gazolás és máris egy remek szabadtéri múzeum lenne. Ez utóbbihoz még pénz sem kellene: lelkes önkéntesek, esetleg közösségi szolgálatos diákok, közfoglalkoztatottak, a vállalatok társadalmi felelősségvállalása jegyében önkéntes munkát végzők.

Remélem, ha egyszer felújítják a Hercules villát, megmaradnak a beton védőépületek, mert érdekes kontrasztot alkotnak a romokkal, és lassan már szintén történeti értékük lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése