2016. október 13., csütörtök

Zágrábi bringás infrastruktúra

azaz kerékpárutak, bringatárolók stb. Miután az előző bejegyzésben a horvát fővárosban üzemelő közbringarendszerről írtam pár gondolatot, nézzük milyen utakon tekerhetünk, hová köthetjük a drótszamarakat.

Bicikliutak:
A Száva partján, a hatalmas Bundek park hatalmas tavával, szabadtéri színpadával a helyiek kedvence lehet - de a közeli iskola tornatanáráé biztosan, mert ide hozott ki egy osztályt futni. A nagy zöld felületek alkalmasak piknikezésre, kutyasétáltatásra, a tó egyik felében a táblák szerint fürdeni is lehet. A betonozott sétautak osztott járdaként és bringa- és gökoriútként szolgálnak. A sárga csíkkal elválasztott úton külön sávban vannak a gyalogosok, mellettük pedig a gyorsabbak, azaz a görkorcsolyázók és a biciklisek közös sávban haladhatnak.
Bringa- és görkori út egyben

Ahol volt hely, ott irányonként külön, bár legtöbbször a járdán vezetett bicikliúttal találkoztunk. Ehhez a bringások általában szabályosan, vagy kevésbé alkalmazkodtak is. Ha nem volt külön hely az út két oldalán egy-egy biciklisávnak, vagy csak az út egyik oldalán volt járda, ott azon vezették a két irányú kerékpárutat. Önállú bicikliútra, vagy az úttesten vezetett sávra, felfestett jelet nem láttam, vagy nem vettem észre.
A keveredés a villamosokra, autókra is gyakran jellemző volt: a szűk belvárosi utcákban ugyanabban a sávban ment a villamos és a személyautó. Így nem volt ritka, hogy a két villamos közé szorultak autók. Sőt a legtöbb helyen kialakított megállók sem voltak, csak tábla jelezte hol áll meg a villamos. Nincs járdasziget, magasítás.

Bicikliutak és zebrák:
Ezzel gyalogosként, passzív biciklisként is szembesültünk. A kereszteződéseknél a bicikliút és a zebra keresztezte egymást. Szinte mindig, akkor is, ha ez nem lett volna feltétlenül szükséges. Vagy volt ott egy oszlop. Vagy hirtelen csak a zebra egyik oldalán lett bicikliút, míg az előbb még mindkét felén volt. De a kicsi, háromszög alakú járdaszigeten amúgy sem volt hely.
Gyalogos és bringás találkozása kellemes lehet a járdaszigeten
Bicikliutak és csatornafedelek:
Amikor épp ott voltunk, több nap is esett az eső. Néha csak csöpörgött, néha meg szakadt. Főleg ez utóbbinál lettünk figyelmesek a csatornafedelekre. Hogy a szállásunkról eljussunk a belvárosba, végig kellett gyalogolni a ... folyó feletti hídon. Azonban az úttesten nem voltak vízelvezető lefolyók. Tömör beton az egész, csak a két végén volt összeillesztésből, a hőtágulásnak helyet adó fémmel szegélyezett rés, ahol kifolyhatott a víz. Így az autók gyakorlatilag hatalmas pocsolyákban közlekedtek, szépen beterítve a gyalogosokat és bicikliseket is.
Mindezt azért, mert a lefolyókat a járda magasságában helyezték el. A járda pedig ugye magasabban van...
Próbáltam lefotózni, hátha lehet érzékelni így is a szintkülönbséget:
A tömör aszfalt híd, a járdán vezetett egyirányi bicikliúttal
A járda magasságában, az útpálya fölött elhelyezkedő csatornafedéllel
Bár a csatornafedél már kissé megsüllyedt, még mindig az úttest fölött helyezkedik el
Mindezt egy 2x2 sávos, autópályaszerűen kialakított forgalmas főút mellett, ahol az autósok hasítanak. És még az aszfalt is megsüllyedt, hogy biztosan összegyűljön a fröcskölésre alkalmas víz.


Biciklitárolók:
A legtöbb helyen alacsony, csak az első kerék rögzítésére alkalmas, a biciklit nem megtartó tárolókat láttunk. Ritka volt a magasabb, a váz rögzítését is lehetővé tevő támasz. Lehetett régi vagy új épület mellett régi vagy új tároló.
Formatervezett, modern biciklitároló az egyetemi-nemzeti könyvtár mellett

A kedvenc biciklitárolómról sajnos nem készült fotó, pedig elég egyedi megoldás volt. A szokásos küllőgyilkos, háromszögvasas, retró biciklitároló, de kb. 50 cm-rel megemelve, azaz kb. fél méterrel magasabban a járda szintjétől. Hogy mire jó? Passz. Talán kíméli a derekat, mert kevésbé kell lehajolni, hogy leköthessem a biciklit.
Az egyetem zenei kara előtti tárolók picit hasonlítanak erre a megoldásra, de mintha az akadálymentes lejtő felől raknánk be a biciklit, olyasmi volt ez a magasított megoldás.
Biciklitárolók a zenei karnál

A kedvenc: kukabringa - de már egy következő bejegyzésben: http://konyves-konyvtaros.blogspot.hu/2016/10/zagrabi-bringas-kedvenc.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése