2011. augusztus 18., csütörtök

Múzeumok munkaidőben

A nagy országbejáró tekerés után otthon is turistáskodtunk kicsit, így olyan múzeumokat kerestünk fel Budapesten, amik csak munkaidőben tartanak nyitva, így valószínűleg csak a turisták látják őket.
A sorban az első a hétfőn is nyitva tartó Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpontja volt. A Szabadság téri épületben található kiállítás interaktív elemekkel gazdagított. Már a bejáratnál saját érmét verhetünk a Magyar Nemzeti Bank (régi) logójával - a szerkezet a Múzeumok Majálisáról ismerős lehet. A tárlók kiállításai a pénz kialakulása után a Magyarország területén valaha forgalomban volt fizetőeszközöket, a magyar bankrendszer történetét, valamint a bankjegyek biztonsági elemeit mutatják be, de külön részt kapott az euro is. A vetítőteremben egy-egy kiemelt témát filmen is megnézhetünk: az MNB épületéről, a hiperinflációról, az aranyvonatról. A terem közepén számítógépes állomások találhatók. Itt nyomtathatunk fabatkát a saját arcképünkkel, UV-lámpa alatt megvizsgálhatjuk bankjegyeinket, megtudhatjuk mennyi értékű aranynak felel meg a súlyunk. (Jelentem én aranyból 574 millió forintot érnék, valamint 7.138 db 200 Ft-os érme vagy 8.566 1 eurós érme vagy 15.297 db 5 Ft-os érme súlya egyezik az enyémmel.)
A kiállításon a gyakorlati tudnivalók (a pénzek biztonsági elemei, az eredeti bankjegyek ismertetőjegyei) kiemelten szerepelnek, valamint a nemzeti bank tevékenységei, és gazdasági témák. A kiállítás mellett érmebolt is működik, és a látogatóteremből juthatunk el az MNB Könyvtárába. Összességében egy jól összerakott érdekes, kétnyelvű kiállítást láthattunk, azonban a jelenleg érvényben lévő bankjegyeknél még a papír 200-as szerepelt...

Utána következett az OTP Pénzügytörténeti Gyűjteménye, amiről egy békéscsabai bankfiók szórólapjáról szereztünk tudomást. Ahhoz, hogy bejussunk, előre kellett telefonálni, majd érdeklődtek, hogy honnan tudunk a gyűjteményről, és örültek a vidéken felfedezett szórólapnak. De megtudtuk, hogy a gyűjteményt a szórólapok mellett az OTP honlapján (tényleg) és az ügyfeleknek szánt Bankó című újságban (jé, ilyen is van?!?) megjelentetett cikkekkel népszerűsítik.
Az MTA közelében található múzeum egy nagyobb és egy kisebb helyiségből áll. A nagyobb szoba közepén az időszaki kiállítást helyezték el, míg körben a tárlókban a bank múltjával kapcsolatos tárgyak találhatók. Az egyik sarokban pedig a több száz darabos perselygyűjtemény néhány darabját nézhetjük meg, ami mellett megjelenítették egy századfordulón élt bankár munkaszobáját is. A kisebb teremben az OTP megalakulása körüli időszak látható, 1950 körüli bankfiókkal és plakátokkal, reklámtárgyakkal és egy bankrablás nyomaival. A 2011 decemberéig látható időszaki kiállítás Fáy Andrásnak, és az általa alapított Pesti Hazai Első Takarékpénztár Egyesületnek állít emléket Fáy születésének 225. évfordulója alkalmából.
A múzeum pontos címe: OTP Bank V. kerület, Vigyázó Ferenc u. 6., telefon 473-5617.

De ezzel még nem fejeztük be a bankok múzeumait, ugyanis már megvan a következő hely, ahová megyünk: OTP Bank Galéria

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése